top of page

China, het Rijk van het midden, is een immens groot, boeiend en raadselachtig land. Ze is enorm veelzijdig met haar eeuwenoude cultuur en prachtige natuur. Je vindt er de grootste metropolen ter wereld en uiteraard een van de meest populaire dieren ter wereld; de reuzenpanda.

​

Geschiedenis

Religie

Feestdagen

Klimaat

Algemene Informatie
Picture 347.jpg
DSC_0885-2 (1).jpg
HPIM3800.jpg

China

Een reis naar China is altijd uniek, maar wij willen de reis onvergetelijk voor je maken. Dit land heeft zo veel moois, fascinerends en indrukwekkends, daar kun je niet omheen.

​

De bevolking, de eeuwenoude cultuur, het keizerlijke verleden, letterlijke hoogtepunten in Tibet, de Zijderoute in het verre westen, rijstvelden en theeterrassen in het zuiden, de Chinese Muur en het Terracottaleger naast hedendaagse moderne architectuur in metropolen als Shanghai, Beijing en Guangzhou. En wat te denken van Hong Kong, de voormalige Engelse kolonie. De veelzijdigheid van China is ongekend.

 

De Volksrepubliek China is het op drie na grootste land ter wereld qua oppervlakte (na Rusland, Canada & de VS), maar staat met stip aan de top qua inwoneraantal. Bijna 1,4 miljard Chinezen leven in China. Eigenlijk vreemd, gezien het feit dat China al rond 1970 de één-kind politiek heeft ingevoerd om een nog grotere bevolkingsgroei tegen te houden.

​

Algemeen wordt er gesproken over de Chinezen, maar eigenlijk is het de Han Chinees die de scepter zwaait. 93 % van de bevolking is Han Chinees. Daarnaast  zijn er nog 55 andere erkende etnische groepen. Allemaal met hun eigen cultuur, waarden, normen, festivals en vaak uitbundige tradities.

Geschiedenis

Hoewel velen spreken over de 5000-jarige geschiedenis van China, begint de hedendaagse geschiedenis eigenlijk pas omstreeks 221 B.C. In dat jaar roept koning Zheng zichzelf uit tot Qin Shi Huangdi – de eerste keizer. Hij standaardiseerde het Chinese schrift, de bureaucratie, de wet, de munten en gewichten. Hij breidde het Chinese imperium uit, legde een systeem van wegen aan en bouwde massieve vestingwerken en paleizen. Op zijn bevel werden alle stukken Chinese Muur tussen 214 en 204 B.C. met elkaar verbonden om zo een hechte verdediging te vormen tegen de hordes uit het Noorden. Als laatste rustplaats liet de keizer het nu zo beroemde Terracottaleger nabij Xi’an aanleggen.

Na deze periode volgen er vele dynastiën waarvan de Tang, Ming en Qing het meest tot de verbeelding spreken.  De Verboden Stad in Beijing was de plaats van waaruit de Ming en Qing keizers hun rijk bestuurden.

In de loop van de 19de eeuw was de laatste dynastie ernstig verzwakt en grote delen van China werden door buitenlandse mogendheden zoals Rusland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Japan bezet.

In reactie hierop groeit het nationalisme onder intellectuele Chinezen. Wanneer Sun Yatsen tot hun leider wordt verkozen leidt dat in 1911 tot een revolutie en wordt de republiek China uitgeroepen. Helaas werd dit geen succes en tijdens de Eerste Wereldoorlog was China in chaos tot Tsjiang Kai-Sjek vanaf 1925 de eenheid langzaamaan herstelde. Doordat de Kuo Min Tang van Tsjiang en de communisten van Mao Tse Dong niet konden samenwerken duurde het tot 1949 voordat China wederom onder centraal gezag stond: Mao Tse Dong kwam als winnaar uit de strijd, Tsjiang Kai-Sjek vluchtte naar Taiwan.

CIMG4782.jpg
CIMG5034.jpg

Toen  Mao in 1976 stierf, liet hij China in totale ontreddering achter. Zijn politieke dromen zoals de Grote Sprong Voorwaarts en vooral de Culturele Revolutie waren voor miljoenen Chinezen uitgelopen op een dramatische nachtmerrie. Toch heeft Mao nog altijd de status van onaantastbare held en ligt zijn lichaam gebalsemd ten toon op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing.

Pas met zijn opvolger Deng Xiaoping krijgt China weer zicht op een betere toekomst. Hij stelt het land open voor economische activiteiten. Het vissersdorpje Shenzhen, nabij HongKong, werd uitgeroepen tot eerste Special Economic Zone en beleefd tot op heden een ongekende groei tot de miljoenenstad die het inmiddels is geworden.

China is doorgegroeid tot de tweede economie ter wereld en heeft zich ontwikkeld tot de sterkste staat in Azië.

Onder leiding van Xi Jinping is China nu machtiger dan ooit. Zijn positie is onaantastbaar en van politieke tegenstanders is eigenlijk geen sprake meer. Het bestrijden van corruptie en beschermen van het milieu zijn uitgeroepen tot kernactiviteiten van de Communistische Partij.

De fiets is nu een electrische scooter en de boemel een  flitstrein, niets lijkt onmogelijk. 1,4 Miljard Chinezen zijn onderweg naar een glorieuze toekomst!

Geschiedenis

Religie

In China is niet één religie, want het ‘algemeen Chinese volksgeloof’ bestaat uit vele verschillende gebruiken en bijgeloven. Het is ontstaan uit verschillende levenswijzen die grofweg in drie basis-stromingen ingedeeld kunnen worden;
Confucianisme: dit wordt gezien als de klassieke Chinese leer. Het is een levensleer die zich richt op het bewerkstelligen van ‘juiste’ menselijke relaties. “Wat u uzelf niet wenst, wens dat een ander niet”.

Boeddhisme: richt zich vooral op de weg naar verlossing en de levenswijze om tot deze verlossing te komen.

Daoïsme richt zich vooral op hoe te handelen in het leven met betrekking tot de harmonie tussen mens en natuur. Wie met de stroom van de natuur mee kan gaan en het evenwicht kan vinden kan de “volmaakte mens” worden.
 

Wereldwijd zijn er zo’n 360 miljoen aanhangers en het is daarmee een van de grootste religies ter wereld. Welke stroming je aanhangt hoeft niet af te hangen van je familie, daardoor worden verschillende gebruiken binnen een familie toegepast. Dit alles maakt dat de religies binnen China een complex geheel vormen zonder eenduidige toepassing.

Ook zie je andere religies zoals Islam, Christen- en Jodendom.

De Islam heeft via de Zijderoute China bereikt en is inmiddels over heel China verspreid, al zie je de grootste concentratie nog wel in het verre Westen.

Het Christendom is al in de 7e eeuw in China binnengetreden, maar was nooit erg groot. Inmiddels is het echter de snelst groeiende godsdienst van het land.

Joden vind je momenteel vooral in Shanghai. Het betreft hier vooral niet Chinezen.

Onder de Chinese jeugd is religie erg populair. Ze zoeken naar meer tussen hemel en aarde.

DSCF1618.jpg
DSCF1465.jpg
HPIM2670.jpg
Religie

Feestdagen

2018
Chinees nieuwjaar: 15 - 21 januari
Gravenfeest: 5-7 april
*Dag van de arbeid: 30 april
Drakenboot festival: 16 - 18 juni
Midherfstfeest (maanfestival) : 22 - 24 oktober
*Nationale dag: 1 oktober
*Golden week: 2 - 7 oktober

2019
Chinees nieuwjaar: 4 - 10 februari
Gravenfeest: 5-7 april
*Dag van de arbeid: 1 mei
Drakenboot festival: 7 - 9 juni
Midherfstfeest (maanfestival) : 13 - 15 september
*Nationale dag: 1 oktober
*Golden week: 2 - 7 oktober


* Zowel de Golden week als ook de dagen rondom 1 mei zijn nationale feestdagen en vaak een van de drukste momenten in het jaar qua vervoer, hotels en excursies.

Feestdagen

Klimaat

China is een immens groot land. Weersinvloeden kunnen er extreem zijn. Gebieden in Noord-China kunnen in de winter wel tot min 30 Celsius dalen, terwijl het uiterste zuiden gemiddeld nog +10 graden Celsius of zelfs tropisch is in de winter.

Toch is er algemeen wel een goede reistijd te geven. Het voorjaar vanaf april tot eind juni is meestal aangenaam qua temperatuur, maar vaak nat en vochtig. De zomermaanden juli en augustus en een stukje van september zijn over het algemeen behoorlijk heet met her en der zelfs maxima van 40 graden Celsius. Vanaf september begint de aangename en drogere herfst. Temperaturen in het zuiden zijn veelal aangenaam tot begin december.

​

Plein van de Hemelse Vrede
Klimaat
bottom of page