top of page

Praktische info

We willen graag kort informatie aansnijden die van belang is tijdens een reis door China. Indien je bij ons een reis boekt, ontvang je nog veel meer gedetailleerde informatie, zodat je goed voorbereid aan de reis zult beginnen

Geldzaken

Gezondheid

Reisverzekering

Paspoort & Visum

Veiligheid

Electricteit

Overnachtingen

Vervoer

Eten & Drinken

Internet & Toegankelijkheid

Geldzaken

Op de meeste plaatsen in China kun je pinnen met een Nederlandse bankkaart. Denk er wel aan dat je voor vertrek de pas activeert voor gebruik buiten Europa.

Pinnen met je Nederlandse bankkaart kan bij de Bank of China, de ICBC en de China Construction Bank. Ook kun je tegenwoordig bij (grotere) hotels en winkels betalen met creditcard. In kleinere plaatsen zijn niet altijd banken voorhanden.

Verder raden wij aan om altijd wat cash geld mee te nemen, zoals euro’s en/of dollars. Je weet immers maar nooit. 

De Chinese valuta is de renminbi (RMB), letterlijk “geld van het volk”. Voor de munt eenheid  gebruikt men het woord Yuan of kuai (stuk).

Op dit moment (juli 2018) is de koers 1:7,7, oftewel per euro ontvang je ongeveer 7,7 RMB.

Voor actuele koersen kun je kijken op www.wisselkoersen.nl.

Geldzaken

Gezondheid

Voor een verblijf van enkele weken, is het aan te raden vaccinaties te halen tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus.

In het Zuiden van China komt ook soms hondsdolheid (rabiës) voor. Je kunt je hiervoor laten pre-enten, maar dan nog zul je vervolgprikken moeten halen in China, indien je gebeten of gelikt bent door een verdachte hond (of vleermuis of aap).

De kans dat je überhaupt een ziekte oploopt is overigens erg klein, maar overleg voor vertrek altijd met de GGD of je huisarts.

Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je het actuele vaccinatieadvies voor China.

Wat je in China makkelijker zou kunnen oplopen, is reizigersdiarree. Indien dit gebeurt, dan is er vrij weinig aan te doen en gaat het na enkele dagen eigenlijk altijd weer beter.  

 

Handig om in ieder geval mee te nemen:

  • Anti insect/mug- spray of lotion. Hoeft niet per se met DEET te zijn. Je kunt ook lokale lotions gebruiken;

  • EHBO-tasje met pleisters, verband, jodium of betadine, paracetamol en/of ibuprofen, diacure of immodium (tegen diarree) en eventuele eigen medicatie.

  • ORS, in geval van diarree voorkomt dit uitdroging.

  • Opkikkers/bouillonstaafjes, daar knapt u van op als u diarree heeft of erg veel gezweet hebt door extreme hitte.

  • Zonnebrandproducten.

We raden je aan om in China nooit water uit de kraan te drinken. De meeste hotels bieden gratis water op de kamer aan en er staat bijna altijd een waterkoker waarmee je water kunt koken voor bijvoorbeeld thee of oploskoffie. Ook in de treinen is er bijna altijd gekookt water aanwezig. Bovendien koopt je voor weinig geld (3-5 Yuan) op elke straathoek gekoelde flesjes water.

Reisverzekering

Naast de medische noodhulp die de meeste zorgpolissen standaard vergoeden is het sterk aan te bevelen om een reisverzekering af te sluiten. Deze is vaak nodig om ook repatriëring en andere kosten te verzekeren. Een doorlopende verzekering is vaak voordeliger dan een kortlopende verzekering. 

Voorwaarden

Paspoort & Visum

Voor deze reizen is een paspoort nodig, dat nog minimaal zes maanden geldig is na afloop van de reis. 

Een visum is verplicht. Dit kunt je op verschillende manieren aanvragen.

Wanneer je maximaal 21 dagen naar China wil kun je een E-visum aanvragen. Je kunt de aanvraag ook indienen bij een visumbureau dat vervolgens het visum voor je regelt. Wanneer je het zelf wilt regelen dan moet je je aanvraag indienen bij het CVASC. 

Regelmatig veranderen de vereisten voor de visum-aanvraag. Wanneer je bij ons boekt kunnen wij je hierover up-to-date informatie geven.

We raden je aan om op tijd te beginnen met de aanvraag van het visum, zo’n 6-8 weken voorafgaand aan je vakantie naar China. Persoonlijk zijn wij ook voorstander van het gebruik van een goed visumbureau (www.visumservice.nl). Zij zullen altijd naar je terugkoppelen als er iets ontbreekt of onduidelijk is in je aanvraag.

In 2017 en 2018 was het hebben van een visum voor Turkije in je paspoort een belemmering voor het verkrijgen van een visum voor China. Dit zou in 2019 zomaar een ander land kunnen betreffen.

Veiligheid

China is over het algemeen een heel veilig land, maar voorzichtig zijn met waardevolle spullen raden we altijd aan. Paspoort en geld draag je het best in een money belt op het lichaam, onder de kleren. Wanneer je kostbaarheden kwijtraakt, kost het verschrikkelijk veel tijd en energie om nieuwe papieren te regelen.

Indien je hotelkamer een kluis heeft of sowieso veilig lijkt, raden we aan paspoorten en waardepapieren niet mee te nemen (als dit niet nodig is) de straat op. Wel is het altijd handig om kopieën op zak te hebben en digitaal te bewaren op je smartphone.

 

Pas op voor zakkenrollers, vooral op drukke plekken zoals bus- en treinstations en markten. “Vriendelijke” Engelssprekende studenten die je zogenaamd een kunstcollectie willen laten zien of thee met je willen drinken, zullen proberen je te verleiden tot aankoop van veel te dure kunst of thee. Ga hier niet op in.

Electriciteit

De elektrische spanning in China is 220 Volt, 50 Hz. In de stopcontacten past vaak een Nederlandse stekker. Er bestaan echter ook veel andere soorten stopcontacten, dus het meenemen van een reisstekker is geen overbodige luxe.

Overnachtingen

Overnachten in China kun je tegenwoordig in alle klassen en stijlen. Van hele basic hostels tot super de luxe resorts en alles wat daartussen zit. De keus is aan jou. 

Wij kunnen voorstellen geven in de offerte, en we vragen vooraf altijd of je liever basic, luxe, gezellig of een mix wenst. Wij streven er altijd naar om authentieke/bijzondere hotels en guesthouses voor je te vinden.

Als je met een familie reist, kun je soms kiezen voor een familiekamer. Daarin staan vaak naast het tweepersoonsbed, 1 of 2 losse bedden. Wanneer er geen familiekamer beschikbaar is zullen wij uiteraard streven om twee kamers naast elkaar te boeken (als het kan met een tussendeur).

 

Soms kan er ook een extra bed bijgeplaatst worden en als kinderen nog klein zijn, slapen ze ook wel eens bij de ouders. Dit bespreken we allemaal vooraf bij het opstellen van de offerte.

Vervoer

In 10 jaar tijd is het hele verkeer in China gemoderniseerd. Fietsen doen ze bijna niet meer, iedereen rijdt nu op een elektrische scooter. Wie wel wil fietsen, huurt er een met een speciale app op de smartphone.

Bussen rijden niet meer op vieze diesel maar op waterstof.

 

De verkeersdrukte is echter wel flink toegenomen door de gestegen welvaart.

Om in China grote afstanden af te leggen, adviseren we naast binnenlandse vluchten ook de geavanceerde hoge snelheid treinen die tegenwoordig overal in China te vinden zijn. Een fantastische en comfortabele manier van reizen. Bovendien veel minder vervuilend voor het milieu!

Internet & Toegankelijkheid

In hotels, restaurantjes en café’s is steeds vaker wifi aanwezig. Je kunt dan gratis inloggen op het netwerk. Een enkel hotel vraagt nog om een vergoeding, maar dit wordt steeds zeldzamer.

Internet wordt echter wel sterk gecensureerd. Je kunt niet zomaar Facebook, Youtube, Whatsapp, Instagram etc bekijken.

Mocht je dit wel graag willen, dan raden we aan om een goed werkende VPN (Virtual Private Network) te installeren op je smartphone. Deze VPN’s worden echter ook goed in de gaten gehouden, dus wat vandaag werkt, kan morgen weer geblokkeerd zijn. Voor vertrek kunnen we je hopelijk informeren welke VPN-portalen dan goed werken. En installeer er dan maar meteen twee, just in case…

We Chat is de Chinese variant van Whatsapp. Iedereen in China gebruikt het. Het werkt ongelofelijk goed en je kunt er zelfs mee betalen. Zeker een aanrader om te installeren voor vertrek. 

Alles wat met google gelinkt is, is gecensureerd, dus ook de google vertaalapp en google maps.  Goed bruikbare varianten zijn: Babelshot (vertaalapp) en Maps.me (offline navigeren).

Eten & Drinken

In bijna alle hotels of guesthouses die we voor je boeken is ontbijt inbegrepen. Her en der zijn uitzonderingen. In grote hotels krijg je vaak een uitgebreid ontbijtbuffet zowel westers als Chinees. In guesthouses kun je vaak een set breakfast kiezen van de kaart en in hotels in minder toeristische plaatsen zul je het vaak moeten doen met een typisch Chinees ontbijt, wat niet iedereen altijd even lekker vindt, maar zeker wel een ervaring is.

Het eten in China is fantastisch afwisselend en veelzijdig. Elke provincie of streek kent zijn eigen specialiteiten. Indien je hiervoor open staat, kun je iedere dag van de reis totaal andere gerechten uitproberen. Van pittig tot mild, vettig tot mierzoet, exotisch tot bizar. China is een walhalla voor foodlovers!

Theezakjes vindt u meestal op de hotelkamer naast de waterkoker, maar koffieverslaafden raden we aan om zakjes nescafe mee te nemen (of in China te kopen), zodat je op de kamer zelf oploskoffie kunt maken. Overigens zijn tegenwoordig bijna op elke straathoek ook heerlijke koffiebarretjes te vinden, van Starbucks tot Chinese varianten daarop.

bottom of page