top of page

Praktische info

Hier vind je informatie die van belang is tijdens een China reis.

Indien je bij ons boekt, ontvang je nog meer informatie, zodat je goed voorbereid aan je reis kunt beginnen.

f10696448.jpg

Paspoort & Visum

Voor deze reizen is een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is na afloop van de reis. 

 

Een visum is verplicht. Dit kun je op verschillende manieren aanvragen.

 

Wanneer je maximaal 30 dagen naar China wil, kun je een E-visum aanvragen. Je kunt de aanvraag ook indienen bij een visumbureau dat vervolgens het visum voor je regelt. Wanneer je het zelf wilt regelen, dan moet je de aanvraag indienen bij het CVASC. 

 

Regelmatig veranderen de vereisten voor de visum-aanvraag. Wanneer je bij ons boekt, proberen wij hierover up-to-date informatie te geven.

 

We raden je aan om op tijd te beginnen met de aanvraag van het visum, zo’n 6-8 weken voorafgaand aan je vakantie naar China. Persoonlijk zijn wij ook voorstander van het gebruik van een goed visumbureau (bijvoorbeeld www.visumservice.nl of Kes visum support). Zij zullen altijd naar je terugkoppelen als er iets ontbreekt of onduidelijk is in je aanvraag.

 

In 2018 en 2019 was het hebben van een Turks visum  in je paspoort een belemmering voor het verkrijgen van een visum voor China. Ook visa voor sommige andere landen kunnen een belemmering vormen.

APC_0117.JPG
Paspoort en visum

Geldzaken

APC_0108.JPG

Op de meeste plaatsen in China kun je pinnen met een Nederlandse bankpas. Denk er wel aan dat je vóór vertrek de bankpas activeert voor gebruik buiten Europa.

Pinnen met je Nederlandse bankkaart kan bij de Bank of China, ICBC en China Construction Bank. Ook kun je tegenwoordig bij (grotere) hotels en winkels betalen met creditcard. In kleinere plaatsen zijn niet altijd banken voorhanden.

Wij raden aan om altijd wat cash geld mee te nemen, zoals euro’s en/of dollars. Je weet immers maar nooit. 

De Chinese valuta is de renminbi (RMB), letterlijk “geld van het volk”. Voor de munteenheid  gebruikt men het woord Yuan of kuai (stuk).

Op dit moment (januari 2023) is de koers 1:7,30 oftewel per euro ontvang je 7,3 RMB.

Voor actuele koersen kun je kijken op www.wisselkoersen.nl.

Reisverzekering

Naast de medische noodhulp die de meeste zorgpolissen standaard vergoeden, is het sterk aan te bevelen om een reisverzekering af te sluiten. Deze is vaak nodig om ook repatriëring en andere kosten te verzekeren. Een doorlopende verzekering is vaak voordeliger dan een kortlopende verzekering. Denk er wel aan dat deze automatisch doorloopt na het eerste jaar tenzij je deze schriftelijk opzegt. Na het eerste jaar is er bij alle verzekeringen een opzegtermijn van een maand. Let ook op dat de totale reissom verzekerd is. Veel verzekeringen verzekeren standaard tot een reissom van € 1500 per persoon. Bij de meeste verzekeringen en in elk geval bij Allianz kun je dit uitbreiden tot € 3000 per persoon. Wanneer de totale reissom hoger is dan € 3000 per persoon kun je het overige deel ook nog via de kortlopende verzekering afsluiten, tegen ± 7% van (het restant van) de reissom.
Daarnaast kun je bij Allianz Global Assistance kiezen voor een ‘dubbelzeker’ annuleringsverzekering, waarbij je indien je de reis moet afbreken ook de gehele reissom terugkrijgt en niet een bedrag per dag. Met de hele reissom kun je dan de reis altijd nog een andere keer opnieuw maken. Kijk wel naar de exacte voorwaarden. Wanneer je een eigen bedrijf hebt en de reis zou moeten annuleren wanneer je vervanger bijvoorbeeld ziek wordt, kun je dat bijverzekeren, ook voor situaties als mantelzorger is dit mogelijk.
Wanneer meerdere families of vrienden samen reizen: je hoeft niet altijd dezelfde verzekering te hebben, maar check wel bij je eigen verzekering of je ook mag annuleren indien de andere families/vrienden moeten annuleren.

Geldzaken
Reiverzekering

Gezondheid

Voor een verblijf van enkele weken, is het aan te raden vaccinaties te halen tegen DTP & hepatitis A. 

De kans dat je een ziekte oploopt is overigens erg klein, maar overleg voor vertrek altijd met de GGD of je huisarts.

Op de website van GGD Reisvaccinaties vind je het actuele vaccinatieadvies voor China.

Wat je in China eerder zou kunnen oplopen, is reizigersdiarree. Vervelend natuurljk, maar over het algemeen niet ernstig. Meestal is het na een paar dagen weer over.
 

Handig om in ieder geval mee te nemen:

  • Anti insect/mug- spray of lotion. Hoeft niet per se met DEET te zijn. Je kunt ook lokale lotions gebruiken.

  • EHBO-tasje met pleisters, verband, jodium of betadine, paracetamol en/of ibuprofen, diacure of immodium (tegen diarree) en eventuele eigen medicatie.

  • ORS, in geval van diarree voorkomt dit uitdroging.

  • Opkikkers/bouillonstaafjes, daar knap je van op als je diarree hebt of erg veel gezweet hebt door extreme hitte.

  • Zonnebrandproducten.

We raden je aan om in China nooit water uit de kraan te drinken. De meeste hotels bieden gratis water op de kamer aan en er staat bijna altijd een waterkoker waarmee je water kunt koken voor bijvoorbeeld thee of oploskoffie. Ook in de treinen is gekookt water aanwezig. Bovendien koop je voor een paar RMB op elke straathoek gekoelde flesjes water.

P6230644.jpg
Picture 341.jpg
Gezondheid

Vervoer

In tien jaar tijd is het hele verkeer in China gemoderniseerd. Fietsen doen Chinezen bijna niet meer, iedereen rijdt nu op een elektrische scooter. Wie wel wil fietsen, huurt er een met een speciale app op de smartphone of via hotels.

Veel bussen rijden niet meer op vieze diesel maar op waterstof.

De verkeersdrukte is echter wel flink toegenomen door de gestegen welvaart.

Om in China grote afstanden af te leggen, adviseren we naast binnenlandse vluchten vooral de geavanceerde hoge snelheid treinen. Een fantastische en comfortabele manier van reizen. Bovendien veel minder vervuilend voor het milieu!

Als je een reis bij ons boekt, ontvang je nog uitgebreide informatie over hoe de treinen werken.

P7121347 copy.jpg
Vervoer

Overnachtingen

Overnachten in China kun je in alle klassen en stijlen. Van hele basic hostels tot super de luxe resorts en alles wat daartussen zit. De keuze is aan jou. 

 

Wij kunnen voorstellen geven in de offerte en we vragen vooraf altijd of je liever basic, luxe, gezellig of een mix wenst. Ons streven is om authentieke, bijzondere hotels en guesthouses voor je te vinden.

 

Als je met een familie reist, kun je soms kiezen voor een familiekamer. Wanneer er geen familiekamer beschikbaar is, proberen wij twee kamers naast of bij elkaar te boeken (als het kan met een tussendeur).

Soms kan er ook een extra bed bijgeplaatst worden en als kinderen nog klein zijn, slapen ze soms bij de ouders. Details bespreken we vooraf bij het opstellen van de offerte.

Overnachtingen

Internet & Toegankelijkheid

Wij raden aan om zodra je landt in China meteen op het vliegveld bij een kantoortje van China Mobile of China Unicom een Chinese simkaart te (laten)installeren in een simlockvrije telefoon. Hierop kun je dan gebeld worden door ons agentschap en je kunt zelf bellen binnen China. Een kaart van 100 RMB is meestal genoeg voor een rondreis en geeft ook (onbeperkt) toegang tot het 4G netwerk.

WeChat is de Chinese variant van Whatsapp. Iedereen in China gebruikt het. Het werkt ongelooflijk goed en je kunt er zelfs mee betalen. Zeker een aanrader om te installeren voor vertrek, hiermee kun je namelijk ook heel goed contact onderhouden met ons agentschap.
In hotels, restaurants en café’s is bijna altijd wifi aanwezig. Je kunt dan gratis inloggen op het netwerk. 
Internet wordt echter wel sterk gecensureerd. Je kunt niet zomaar op Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, etc.

Mocht je dit wel graag willen, dan raden we aan om voor vertrek een goed werkende VPN (Virtual Private Network) te installeren op je smartphone. Deze VPN’s worden echter ook goed in de gaten gehouden, dus wat vandaag werkt, kan morgen weer geblokkeerd zijn. Voor vertrek kunnen we je hopelijk informeren over welke VPN-portalen dan goed werken. En installeer er dan maar gelijk twee, just in case…

 

Alles wat met Google gelinkt is, is gecensureerd. Dus ook de Google vertaal app en Google Maps.  Goed bruikbare varianten zijn: Babelshot (vertaal app) en Maps.me (offline navigeren). Maps.me heeft prachtige gedetailleerde kaarten. Download de kaart van China alvast in Nederland. Dit kan per provincie waar je naartoe reist.

P6271119.jpg
Internet & toegankelijkheid

Eten & Drinken

In bijna alle hotels of guesthouses die we voor je boeken is het ontbijt inbegrepen. Her en der zijn uitzonderingen. In grote hotels krijg je vaak een uitgebreid ontbijtbuffet met zowel westerse als Chinese gerechten. In guesthouses kun je vaak een samengesteld ontbijt van de kaart kiezen en in hotels in minder toeristische plaatsen zul je het vaak moeten doen met een typisch Chinees ontbijt. Dit vindt niet iedereen altijd even lekker, maar is zeker een bijzondere ervaring.

 

Het eten in China is fantastisch afwisselend en veelzijdig. Elke provincie of streek kent zijn eigen specialiteiten. Indien je hiervoor open staat, kun je iedere dag van de reis totaal andere gerechten uitproberen. Van pittig tot mild, vettig tot mierzoet.

 

Op hotelkamers vind je meestal een waterkoker met theezakjes, maar de koffieverslaafden raden we aan om zakjes oploskoffie mee te nemen (of in China te kopen), zodat je ook een kop koffie kunt maken. Overigens zijn tegenwoordig op bijna elke straathoek heerlijke koffiebarretjes te vinden, zowel Starbucks als Chinese varianten.

Eten & drinken
bottom of page