Praktische info
Hier vind je korte informatie die van belang is tijdens een China reis.
Indien je bij ons boekt, ontvang je nog veel meer informatie, zodat je goed voorbereid aan je reis kunt beginnen.
Praktische info
Hier vind je korte informatie die van belang is tijdens een China reis.
Indien je bij ons boekt, ontvang je nog veel meer informatie, zodat je goed voorbereid aan je reis kunt beginnen.
SPECIALIST IN CHINA REIZEN
Praktische info
Hier vind je korte informatie die van belang is tijdens een China reis.
Indien je bij ons boekt, ontvang je nog veel meer informatie, zodat je goed voorbereid aan je reis kunt beginnen.
Paspoort & Visum
Voor deze reizen is een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is na afloop van de reis.
Een visum is verplicht. Dit kun je op verschillende manieren aanvragen.
Wanneer je maximaal 21 dagen naar China wil, kun je een E-visum aanvragen. Je kunt de aanvraag ook indienen bij een visumbureau dat vervolgens het visum voor je regelt. Wanneer je het zelf wilt regelen dan moet je de aanvraag indienen bij het CVASC.
Regelmatig veranderen de vereisten voor de visum-aanvraag. Wanneer je bij ons boekt, kunnen wij hierover up-to-date informatie geven.
We raden je aan om op tijd te beginnen met de aanvraag van het visum, zo’n 6-8 weken voorafgaand aan je vakantie naar China. Persoonlijk zijn wij ook voorstander van het gebruik van een goed visumbureau (bijvoorbeeld www.visumservice.nl). Zij zullen altijd naar je terugkoppelen als er iets ontbreekt of onduidelijk is in je aanvraag.
In 2017 en 2018 was het hebben van een visum voor Turkije in je paspoort een belemmering voor het verkrijgen van een visum voor China. Dit zou in 2019 zomaar een ander land kunnen betreffen.
Geldzaken
Op de meeste plaatsen in China kun je pinnen met een Nederlandse bankpas. Denk er wel aan dat je vóór vertrek de bankpas activeert voor gebruik buiten Europa.
​
Pinnen met je Nederlandse bankkaart kan bij de Bank of China, ICBC en China Construction Bank. Ook kun je tegenwoordig bij (grotere) hotels en winkels betalen met creditcard. In kleinere plaatsen zijn niet altijd banken voorhanden.
​
Wij raden aan om altijd wat cash geld mee te nemen, zoals euro’s en/of dollars. Je weet immers maar nooit.
​
De Chinese valuta is de renminbi (RMB), letterlijk “geld van het volk”. Voor de munteenheid gebruikt men het woord Yuan of kuai (stuk).
​
Op dit moment (september 2018) is de koers 1:7,9, oftewel per euro ontvang je ongeveer 7,9 RMB.
Voor actuele koersen kun je kijken op www.wisselkoersen.nl.
Reisverzekering
Naast de medische noodhulp die de meeste zorgpolissen standaard vergoeden is het sterk aan te bevelen om een reisverzekering af te sluiten. Deze is vaak nodig om ook repatriëring en andere kosten te verzekeren. Een doorlopende verzekering is vaak voordeliger dan een kortlopende verzekering.
Gezondheid
Voor een verblijf van enkele weken, is het aan te raden vaccinaties te halen tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus.
​
De kans dat je een ziekte oploopt is overigens erg klein, maar overleg voor vertrek altijd met de GGD of je huisarts.
Op de website van GGD Reisvaccinaties vind je het actuele vaccinatieadvies voor China.
​
Wat je in China eerder zou kunnen oplopen, is reizigersdiarree. Vervelend natuurljk, maar over het algemeen niet ernstig. Meestal is het na een paar dagen weer over.
Handig om in ieder geval mee te nemen:
-
Anti insect/mug- spray of lotion. Hoeft niet per se met DEET te zijn. Je kunt ook lokale lotions gebruiken.
-
EHBO-tasje met pleisters, verband, jodium of betadine, paracetamol en/of ibuprofen, diacure of immodium (tegen diarree) en eventuele eigen medicatie.
-
ORS, in geval van diarree voorkomt dit uitdroging.
-
Opkikkers/bouillonstaafjes, daar knap je van op als je diarree hebt of erg veel gezweet hebt door extreme hitte.
-
Zonnebrandproducten.
​
We raden je aan om in China nooit water uit de kraan te drinken. De meeste hotels bieden gratis water op de kamer aan en er staat bijna altijd een waterkoker waarmee je water kunt koken voor bijvoorbeeld thee of oploskoffie. Ook in de treinen is gekookt water aanwezig. Bovendien koop je voor een paar Yuan op elke straathoek gekoelde flesjes water.
Vervoer
In tien jaar tijd is het hele verkeer in China gemoderniseerd. Fietsen doen Chinezen bijna niet meer, iedereen rijdt nu op een elektrische scooter. Wie wel wil fietsen, huurt er een met een speciale app op de smartphone.
Veel bussen rijden niet meer op vieze diesel maar op waterstof.
De verkeersdrukte is echter wel flink toegenomen door de gestegen welvaart.
Om in China grote afstanden af te leggen, adviseren we naast binnenlandse vluchten ook de geavanceerde hoge snelheid treinen die tegenwoordig overal in China te vinden zijn. Een fantastische en comfortabele manier van reizen. Bovendien veel minder vervuilend voor het milieu!
Overnachtingen
Overnachten in China kun je tegenwoordig in alle klassen en stijlen. Van hele basic hostels tot super de luxe resorts en alles wat daartussen zit. De keuze is aan jou.
Wij kunnen voorstellen geven in de offerte en we vragen vooraf altijd of je liever basic, luxe, gezellig of een mix wenst. Ons streven is om authentieke, bijzondere hotels en guesthouses voor je te vinden.
Als je met een familie reist, kun je soms kiezen voor een familiekamer. Daarin staan vaak naast het tweepersoonsbed, 1 of 2 losse bedden. Wanneer er geen familiekamer beschikbaar is, proberen wij uiteraard twee kamers naast elkaar voor jullie te boeken (als het kan met een tussendeur).
Soms kan er ook een extra bed bijgeplaatst worden en als kinderen nog klein zijn, slapen ze ook wel eens bij de ouders. Dit bespreken we allemaal vooraf bij het opstellen van de offerte.
Internet & Toegankelijkheid
In hotels, restaurantjes en café’s is steeds vaker wifi aanwezig. Je kunt dan gratis inloggen op het netwerk. Een enkel hotel vraagt nog om een vergoeding, maar dit wordt steeds zeldzamer.
Internet wordt echter wel sterk gecensureerd. Je kunt niet zomaar op Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, etc.
Mocht je dit wel graag willen, dan raden we aan om voor vertrek een goed werkende VPN (Virtual Private Network) te installeren op je smartphone. Deze VPN’s worden echter ook goed in de gaten gehouden, dus wat vandaag werkt, kan morgen weer geblokkeerd zijn. Voor vertrek kunnen we je hopelijk informeren over welke VPN-portalen dan goed werken. En installeer er dan maar gelijk twee, just in case…
WeChat is de Chinese variant van Whatsapp. Iedereen in China gebruikt het. Het werkt ongelooflijk goed en je kunt er zelfs mee betalen. Zeker een aanrader om te installeren voor vertrek.
Alles wat met Google gelinkt is, is gecensureerd. Dus ook de Google vertaal app en Google Maps. Goed bruikbare varianten zijn: Babelshot (vertaal app) en Maps.me (offline navigeren).
Eten & Drinken
In bijna alle hotels of guesthouses die we voor je boeken is het ontbijt inbegrepen. Her en der zijn uitzonderingen. In grote hotels krijg je vaak een uitgebreid ontbijtbuffet met zowel westerse als Chinese gerechten. In guesthouses kun je vaak een samengesteld ontbijt van de kaart kiezen en in hotels in minder toeristische plaatsen zul je het vaak moeten doen met een typisch Chinees ontbijt. Dit vindt niet iedereen altijd even lekker, maar is zeker een bijzondere ervaring.
Het eten in China is fantastisch afwisselend en veelzijdig. Elke provincie of streek kent zijn eigen specialiteiten. Indien je hiervoor open staat, kun je iedere dag van de reis totaal andere gerechten uitproberen. Van pittig tot mild, vettig tot mierzoet, exotisch tot bizar. China is een walhalla voor foodies!
Op hotelkamers vind je meestal een waterkoker met theezakjes, maar de koffieverslaafden raden we aan om zakjes oploskoffie mee te nemen (of in China te kopen), zodat je ook een kopje koffie kunt maken. Overigens zijn tegenwoordig op bijna elke straathoek ook heerlijke koffiebarretjes te vinden, zowel Starbucks als Chinese varianten.